Sloveniji ove godine četiri puta više novca za socijalno ugrožene

Bez autora
Mar 05 2012

Iz zajedničkog europskog fonda za pomoć u hrani socijalno najugroženijim građanima, Slovenija će ove godine dobiti četiri puta više sredstava nego u 2011. Riječ je o fondu osnovanom 1987. radi plasiranja dijela tada velikih viškova maslaca i mlijeka nastalih zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom, a danas u vrijeme ekonomske krize ima sve izraženiju socijalnu komponentu. Pomoć u hrani iz njega u prosjeku dobiva 18 milijuna Europljana iz 20 država. Na temelju dogovora iz Bruxellesa sredinom prošlog tjedna, fond je, unatoč nastojanjima nekih članica da se socijalna skrb za najsiromašnije prebaci u cijelosti na države članice, povećan na 500 milijuna eura. Sredstva odobrena Sloveniji koju je ekonomska kriza znatno pogodila povećana su sa prošlogodišnjih 515.467 eura na 2,018 milijuna eura u ovoj godini.

Sloveniji ove godine četiri puta više novca za socijalno ugroženeIz zajedničkog europskog fonda za pomoć u hrani socijalno najugroženijim građanima, Slovenija će ove godine dobiti četiri puta više sredstava nego u 2011., objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

Riječ je o fondu osnovanom 1987. radi plasiranja dijela tada velikih viškova maslaca i mlijeka nastalih zajedničkom europskom poljoprivrednom politikom, a danas u vrijeme ekonomske krize ima sve izraženiju socijalnu komponentu. Pomoć u hrani iz njega u prosjeku dobiva 18 milijuna Europljana iz 20 država.

Na temelju dogovora iz Bruxellesa sredinom prošlog tjedna, fond je, unatoč nastojanjima nekih članica da se socijalna skrb za najsiromašnije prebaci u cijelosti na države članice, povećan na 500 milijuna eura. Sredstva odobrena Sloveniji koju je ekonomska kriza znatno pogodila povećana su sa prošlogodišnjih 515.467 eura na 2,018 milijuna eura u ovoj godini, objavili su slovenski mediji.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszlo Andor izjavio je prošlog tjedna u Bruxellesu prilikom izglasavanja visine sredstava za pomoć u hrani siromašnima da EU treba jake instrumente protiv društvene isključenosti siromašnih građana, osobito u teškim vremenima kad je potrebna solidarnost.

Slovenski ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak izjavio je da nova slovenska vlada koju optužuju zbog navodne namjere da radikalno smanji socijalna primanja siromašnih i nezaposlenih nema namjeru ukinuti socijalnu državu nego postojeće nepravilnosti u sustavu.

Vizjak je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da sustav socijalne pomoći treba bolje kontrolirati i regulirati. Dodao je da mu je poznat slučaj čovjeka koji je primao socijalnu pomoć, a u isto vrijeme na banci imao oročenih milijun eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik